TÜRİB FAALİYETE BAŞLADI.

TÜRİB FAALİYETE BAŞLADI.

Elektronik Ürün Senetleri’nin (ELÜS) güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde tek bir borsa çatısı altında işlem görebilmesini teminen Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş.nin (TÜRİB),   kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar Kanunu’nun 53 üncü maddesi uyarınca elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senedine dayalı vadeli işlem sözleşmelerine yönelik işlemleri yapmak üzere TÜRİB’e T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilmiştir.

Ürün İhtisas Borsasının Kuruluş, Faaliyet İşleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin geçici 1 maddesinde “Kanunun 53 üncü maddesinin sekizinci fıkrası gereğince Borsa faaliyete geçinceye kadar elektronik ürün senetlerinin alım satımı konusunda yetkilendirilen ticaret borsalarının söz konusu yetkileri, Borsanın faaliyet izninin Resmi Gazete’de ilan edildiği tarihte başkaca bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.” hükmü yer almaktadır. Bu itibarla, söz konusu Borsanın faaliyet izni ilanı 26 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olup, bu tarih esas alınmak suretiyle anılan Yönetmelik hükümleri kapsamında Polatlı Ticaret Borsası’nda ELÜS alım satım işlemleri gerçekleştirilemeyecektir.

ELÜS’lerin alım-satım işlemleri, yatırımcılar tarafından aracı olmaksızın www.turib.com.tr internet adresinde yer alan “TÜRİB İşlem Platformu” üzerinden doğrudan emir girme yoluyla gerçekleştirilecektir. Yatırımcıların ELÜS işlemlerine devam edebilmesi için TÜRİB’e kayıt olması gerekmektedir. Yatırımcıların TÜRİB’e kaydı için Ticaret Borsaları ile TÜRİB arasında acentelik ilişkisi tesis edilmiştir.

Bu kapsamda; Polatlı Ticaret Borsası geçtiğimiz günlerde TÜRİB ile “Acentelik Sözleşmesi” imzalamış olup yatırımcıların TÜRİB’in bilgisayar sistemine elektronik ortamdaki kayıt işlemleri devam etmektedir.

TURİB YATIRIMCI KAYIT İŞLEMLERİNE İLİŞKİN

ACENTELİK SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA KAYIT SÜRECİ DÖKÜMANI

ELÜS işlemi gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların, TÜRİB’de işlem yapmaya başlamadan önce aşağıda yer alan bilgi ve belgelerle birlikte başvurmak suretiyle kayıt altına alınması zorunludur.

Polatlı Ticaret Borsası tarafından aşağıda yer alan belgelerin TÜRİB sistemine girişi yapılarak yatırımcı kaydının ve ilgili belgelerdeki imzaların tamamlanması, evrakların taratılarak TÜRİB sistemine yüklenmesi ve orijinal evrakların güvenli bir şekilde saklanması sağlanacaktır.

Gerçek Kişi İçin Gerekli Evraklar:

Tüzel Kişi İçin Gerekli Evraklar:

Tüm yatırımcılarımıza saygı ile duyurulur.

Diğer Yazılar

Kurumdan Duyurular 27 Kasım 2019

Borsamızın Meclis Toplantısı Yapıldı…

Borsamızın, Meclis Kurulu Toplantısını Başkanımız  Sn. Osma ÖZEL’in Başkanlığında 27.11.2019  Çarşamba günü  saat 16:30’da  Borsamızın  Meclis  Toplantı  Salonunda  yapıldı.

Kurumdan Duyurular 3 Ekim 2019

Borsamızın Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı…

Polatlı  Ticaret  Borsası’nın Yönetim  Kurulu Toplantısı  Başkanımız  Yahya TOPLU’nun  Başkanlığında 02.10.2019 Çarşamba günü saat 16:30’da  Borsamızın  Toplantı  Salonunda yapıldı.

Kurumdan Duyurular 5 Şubat 2019

TMO Genel Müdürlüğü’nün Polatlı PTB Tarım Ürünleri, Eskişehir TK Kaymaz ve Eskişehir TK Sivrihisar Lisanslı Depolarında bulunan 1621 ve 1223 kodlu 2018 mahsulü Ekmeklik Buğdayları Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) üzerinden satışa açıldı…

TMO Genel Müdürlüğü’nün Polatlı PTB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’de stoklu bulunan 1621 kodlu toplam 188.100 Kg Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday (DVEB)  ile Tarım Kredi Eskişehir Kaymaz Lisanslı Depolarında stoklu