2021 HUBUBAT VE BAKLİYAT ALIM DETAYLARI BELİRLENDİ
TMO hububat ve bakliyat alım fiyat ve politikaları belirlenmiş olup Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 17.05.2021 tarihinde alım fiyatları açıklanmıştır.
- TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık ilave 170 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.
- TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
- TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
- TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise haftanın tüm günlerinde alım yapılacaktır.
- Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 11,80 TL kazancı olacaktır.
- Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
- Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL’ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.
Ayrıca 2021 yılı hasat dönemi hububat alımlarında;
1. 2020 yılı hasat döneminde olduğu gibi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarı üzerindeki %50 fazlasına kadar ürünün tamamı satın alınacaktır.
2. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar/sanayici) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir.
3. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimizin randevu almasına gerek duyulmadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir.
2021 DÖNEMİ TMO ALIM FİYATLARI
| CİNSİ | ALIM FİYATI (TL/TON) | |
| MAKARNALIK BUĞDAYLAR | MAKARNALIK BUĞDAY (2.Grup) |
2.450 |
| DÜŞÜK VASIFLI MAKARNALIK BUĞDAY |
2.200 |
|
| EKMEKLİK BUĞDAYLAR | SERT EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup) |
2.250 |
| DİĞER EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup) |
2.200 |
|
| DÜŞÜK VASIFLI EKMEKLİK BUĞDAY |
2.050 |
|
| ARPA |
1.750 |
|
| ÇAVDAR-TRİTİKALE |
1.750 |
|
| YULAF |
1.900 |
|
| KIRMIZI MERCİMEK (1. Sınıf) |
5.000 |
|
| YEŞİL MERCİMEK (1. Sınıf) |
4.150 |
|
| NOHUT (1. Sınıf) |
4.050 |
|
Üreticilerimizin Dikkat Edeceği Hususlar;
TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
Yeni Koronavirüse (Covid-19) karşı önlemlerini mutlaka almaları,
ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Randevularını mutlaka almaları,
Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,
Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi, gerekmektedir.
Diğer Yazılar
TMO Genel Müdürlüğü’nün Polatlı PTB Tarım Ürünleri, Eskişehir TK Kaymaz ve Eskişehir TK Sivrihisar Lisanslı Depolarında bulunan 1621 ve 1223 kodlu 2018 mahsulü Ekmeklik Buğdayları Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) üzerinden satışa açıldı…
TMO Genel Müdürlüğü’nün Polatlı PTB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’de stoklu bulunan 1621 kodlu toplam 188.100 Kg Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday (DVEB) ile Tarım Kredi Eskişehir Kaymaz Lisanslı Depolarında stoklu
Burdur Ticaret Borsası Başkanı ve Beraberindeki Heyet Başkanımız Yahya TOPLU’yu Makamında ziyaret etti…
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sn Ömer Faruk GÜNDÜZALP, Genel Sekreter Sn. Naile KÜÇÜKKEPECİ ERGÜN ve beraberindeki yetkililer 15.02.2022 Salı günü, saat 11:00’da Başkanımız Sn Yahya TOPLU’yu makamında ziyaret
Başkanımız Sn Yahya TOPLU “Diyar Diyar Tarım Programları”na Konuk Oldu…
Başkanımız Sn Yahya TOPLU, Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği (ATED) tarafından hazırlanan “Diyar Diyar Tarım Ekonomistleri Programları”nın bu haftaki konuğu oldu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Sn





